Als je een stedentrip naar San Francisco wilt maken dan kun je met KLM rechtstreeks naar de internationale luchthaven van San Francisco vliegen. Je kunt natuurlijk ook op Los Angeles of een andere stad aanvliegen om vervolgens San Francisco op te nemen binnen een rondreis door het zuidwestelijke deel van de Verenigde Staten. Als je San Francisco wilt bezoeken dan kun je het beste wel een dag of 2 tot 3 uittrekken voor je citytrip. Dat heb je wel nodig om volop te genieten van de belangrijkste hoogtepunten van de stad. Wil je San Francisco in een rustiger tempo bekijken of juist wat meer verdieping dan kun je je hier gemakkelijk een dag of 5 tot 7 vermaken. Het is wel net zo aangenaam als je het in een stad allemaal wat rustiger aan kunt doen.
San Francisco bezoeken
Overnachten in San Francisco
San Francisco bezoek je eigenlijk niet zonder er te overnachten, tenzij dat je met een cruiseschip arriveert. In totaal zijn er meer dan vijfhonderd verschillende accommodaties te vinden in San Francisco, variërend van hotels tot aan appartementen en motels. De prijzen tussen drie- en viersterrenhotels liggen gemiddeld genomen niet zover uit elkaar, terwijl de meerprijs voor een vijfsterrenhotel vaak wel aanzienlijk hoger ligt. Dat komt vooral omdat het hoogste segment vooral gebruikt wordt door zakenreizigers waarbij de hotelrekening niet zelden door de werkgever betaald wordt. In de weekeindes kun je voor deze hotels vaak wel een betere deal krijgen, maar doordeweeks betaal je voor een standaard tweepersoonskamer in een vijfsterrenhotel om en nabij de driehonderd euro per nacht. Voor een driesterren of viersterren accommodatie komt de prijs gemiddeld tussen de 120 en 200 euro per nacht uit. Het verschilt vaak wel heel veel welk hotel het is en wanneer je reist. De ligging doet ook veel. In populaire wijken zoals Fisherman’s Wharf, het hart van San Francisco (rondom Union Square) en Downtown San Francisco betaal je vaak meer dan op andere plekken.
Een goedkoop alternatief voor de hotels vind je vooral in motels. Bij een motel concentreren de kamers zich vooral rondom de parkeerplaats waar je je auto parkeert. De kamerdeuren bevinden zich buiten in plaats van in gangen die binnen het gebouw liggen. In San Francisco liggen er vooral redelijk veel hotels langs het stuk Lombard Street dat ten westen van Van Ness Avenue ligt. Voor een motel betaal je, mits op tijd gereserveerd, vaak een stukje minder dan voor een hotel.
De populairste gebieden om te overnachten zijn Fisherman’s Wharf en de straten rondom Union Square in het centrum van de stad. Dat merk je ook in de prijzen. Wil je hier overnachten in de drukkere maanden dan betaal je vaak de hoofdprijs. De drukkere maanden zijn april, mei, september en oktober.
Gunstig gelegen hotels
Persoonlijk vinden we de hotels die net ten zuiden van Pier 43 1/2 liggen erg handig. Van hieruit ligt Fisherman’s Wharf op loopafstand (5 minuten naar Pier 43 1/2 tot een kwartier naar de populaire Pier 39), waardoor vertier, restaurants en winkels binnen loopbereik liggen. Ook het opstappunt van de kabeltram richting Chinatown en het centrum liggen binnen vijf minuten lopen. Om in deze buurt ’s avonds nog rond te lopen is aangenamer (lees: veiliger) dan in andere wijken in San Francisco. Niet dat we die per definitie als onveilig willen bestempelen, maar hier voelt het na zonsondergang gewoon aangenamer als toerist.
Ons favoriete hotel in dit stuk van is Marriott Vacation Club Pulse. Dit aangename en comfortabele hotel biedt sfeervolle kamers met een zeer comfortabel bed. Mocht je een huurauto hebben dan kun je die in hun eigen parkeergarage kwijt. Andere goede hotels die hier direct in de buurt liggen zijn het Holiday Inn San Francisco-Fisherman’s Wharf, het Sheraton Fisherman’s Wharf en het Hyatt hotel.
Vliegen naar San Francisco
Om naar San Francisco te vliegen moet je een afstand van ongeveer 9000 kilometer overbruggen. De exacte afstand is helemaal afhankelijk van de route die een vliegtuig toegewezen krijgt van de luchtverkeersleiding. In de praktijk betekent het dat je op de heenweg iets minder dan elf uur onderweg bent. Omdat je op de terugroute deels de wind in de rug krijgt duurt de vlucht van San Francisco naar Amsterdam gemiddeld zo’n 30 tot 40 minuten korter.
Er is één maatschappij die rechtstreekse vluchten van Amsterdam naar San Francisco aanbiedt en dat is KLM. Delta Airlines biedt ook rechtstreekse vliegtickets naar San Francisco aan, maar deze vluchten worden uitgevoerd door KLM. Je ziet dus in hetzelfde vliegtuig als wanneer je KLM geboekt zou hebben. De prijzen liggen gedurende het jaar zo rond de achthonderd euro voor de goedkoopste retourtickets. Tijdens schoolvakanties betaal je vaak aanzienlijk meer, vooral tijdens de meivakantie en de zomervakantie. Ticketprijzen rond of boven de duizend euro voor een retourticket zijn dan geen uitzondering. Vaak kun je geld besparen door een vlucht met overstap te nemen. Dat geldt vooral voor de zomervakantie. Kijk hierbij vooral naar de vliegtickets van British Airways en Condor. Turkish Airlines biedt ook vaak aantrekkelijke prijzen, maar dan moet je wel eerst in oostelijke richting naar Istanbul vliegen om daar over te stappen op een vlucht naar San Francisco. Met de vaak lange overstaptijden erbij ben je dan niet zelden meer dan 24 uur aan reistijd kwijt.
Om je wat zoekwerk uit handen te nemen kun je via sites zoals Momondo vliegtickets zoeken bij een groot aantal luchtvaartmaatschappijen en speciale ticketsites. Zo vind je snel en gemakkelijk de goedkoopste vliegtickets naar San Francisco.
De luchthaven van San Francisco
San Francisco International Airport is de internationale luchthaven van San Francisco. Het vliegveld ligt ongeveer 21-22 kilometer ten zuiden van het centrum van de stad. Hoewel het het tweede vliegveld van California is na Los Angeles International Airport is het voor Amerikaanse begrippen een middelgrote luchthaven. Met vier start- en landingsbanen en ruim vijftig miljoen passagiers per jaar haalt SFO (zoals de luchthaven afgekort wordt) de top tien van drukste luchthavens binnen de Verenigde Staten net niet. United Airlines is de grootste luchtvaartmaatschappij op dit vliegveld. Hun vliegtuigen zijn goed voor bijna veertig procent van alle reizigers op en van San Francisco International Airport. De luchthaven is overigens modern en efficiënt.
Vervoer van het vliegveld naar de stad
De snelste maar ook duurste manier om van het vliegveld naar je bestemming in de stad te reizen is per taxi. Reken op 30 tot 40 minuten en een prijs van ongeveer 45 tot 70 Amerikaanse dollars, afhankelijk van de afstand en de drukte.
Een veelal goedkopere manier is per metro. Met de gele metrolijn ben je in een half uur in de stad. Mocht je echter in Fisherman’s Wharf moeten zijn dan ben je voor de metrorit plus aansluitende bus al snel een uur kwijt. De hele route vanaf het vliegveld met de lijnbus doen kan ook, maar je bent dan vrij veel tijd kwijt en bespaart amper geld ten opzichte van de metro.
Een auto huren
Je kunt natuurlijk ook een auto huren in San Francisco. Als je een huurauto hebt, dan kun je die ook meteen gebruiken voor het transport van de luchthaven naar de stad als dat nodig is. Bij het vliegveld zitten de grotere verhuurders zoals Alamo, Sixt, Avis, National en Hertz. Je kunt met de Airtrain van de terminal naar het Rental Car Center reizen. Dat kost je ongeveer tien minuten. Na registratie kun je je huurauto ophalen.
Ter plaatse je auto reserveren is vaak aanzienlijk duurder dan vooraf reserveren. Ze maken er ‘misbruik’ van dat je last minute nog een huurauto nodig hebt. Vooraf vanuit Nederland regelen is vaak aanzienlijk goedkoper. Kijk daarbij ook eens naar de grote tussenpersonen zoals Sunny Cars en EasyTerra. Deze zogenaamde brokers hebben vaak speciale prijsafspraken met de autoverhuurders waardoor ze lagere tarieven aan hun klanten aan kunnen bieden.
Reizen binnen San Francisco
San Francisco is redelijk compact, waardoor je te voet al aardig wat kunt zien van de stad als je je accommodatie een beetje centraal gekozen hebt. Wil je echter meer van de stad zien dan ontkom je eigenlijk bijna niet aan andere vormen van transport, zeker als je ook de Golden Gate Bridge wilt bewonderen. Met een huurauto kun je je gemakkelijk binnen de stad verplaatsen. Het verkeer is minder gestressed dan in Nederland. Veel mensen vinden het aangenamer om in Amerika auto te rijden dan in Europa. Waar je helaas ook hier niet aan ontkomt is de drukte die er op de wegen aanwezig kan zijn. Dat geldt vooral tijdens de spits. Als het ochtendspits is dan is het vooral druk met verkeer dat San Francisco binnen wil komen. Aan het einde van de middag verplaatst het verkeer zich vooral naar buiten toe. Als je met de huurauto op pad gaat binnen San Francisco moet je er wel rekening mee houden dat parkeren vaak niet goedkoop is. Op straat gelden er vaak tijdslimieten en op de particuliere parkeerterreinen betaal je voor een kort bezoek meestal relatief veel.
Locals gebruiken vooral het openbaar vervoer om zich binnen de stad te verplaatsen. Het zijn de bussen, kabeltrams, trams en het ondergrondse spoornetwerk BART (Bay Area Rapid Transit) die hierbij gebruikt worden. Als toerist kun je losse kaartjes kopen, maar je kunt ook dagkaarten kopen. Door de MuniMobile app op je mobiele telefoon te installeren kun je je SFMTA Visitor Pass digitaal activeren en met je meenemen. Je kunt een pas voor 1, 3 of 7 dagen kopen.
De antieke kabeltrams zijn niet alleen een erg leuke manier van transport en daardoor een populaire toeristische attractie, ze zijn ook nog eens erg handig. Daarom maken ook locals er graag gebruik van. De drie routes door de stad zorgen ervoor dat je een redelijk goed bereik hebt. Het scheelt je heel wat hellingen op lopen. Houd er wel rekening mee dat het erg druk kan zijn op de kabeltram. Soms moet je langer dan een half uur wachten voordat je een plekje hebt.
Taxi’s zijn in San Francisco redelijk goedkoop. Door de afstanden en door wachttijden door druk verkeer kan de ritprijs nog wel aardig oplopen. Reken daarnaast ook nog op tenminste 15% fooi voor de taxichauffeur. Lokale mensen en ook steeds meer toeristen gebruiken Uber in plaats van een taxi. De prijzen van deze vervoersdienst die werkt met privéchauffeurs liggen gemiddeld zo’n 20-25 lager dan die van de officiële taxi’s. Wist je overigens dat Uber een uitvinding uit San Francisco is?
Als je je te voer door San Francisco gaat begeven dan moet je er rekening mee houden dat de stad niet vlak is. San Francisco is immers op 43 heuvels gebouwd en dat merk je op het moment dat je er gaat wandelen. Op sommige plekken heb je een hellingspercentage dat rond de twintig procent kan liggen. Dat vergt een aardige inspanning als je omhoog loopt. Als fietser heb je hier natuurlijk ook mee te maken. San Francisco is een uitstekende fietsstad met voldoende goede fietspaden en mogelijkheden om allerlei soorten fietsen te huren. Je zult op sommige plekken wel je kuiten flink aan het werk zetten om tegen een helling op te fietsen. Wie een minder goede conditie heeft of gewoon geen zin heeft in zoveel inspanning die kan een fiets huren met elektrische ondersteuning (een e-bike). De meeste fietsverhuurders vind je rondom Fisherman’s Wharf.
De toeristenbus
Een handige manier om veel van de hoogtepunten van San Francisco te zien zonder je druk te maken over een planning is de toeristenbus. Deze bussen rijden speciale routes door San Francisco waarbij het vooral de verschillende bezienswaardigheden, monumenten, attracties en toeristische wijken zijn waar langs gereden wordt. Bij de speciale bushaltes kun je tijdens de rit uitstappen en later weer gratis instappen. Dat mag onbeperkt binnen de geldigheid van je ticket. De tickets zijn normaliter 1, 2 of 3 dagen geldig. Er wordt veelal gebruik gemaakt van dubbeldekker bussen waarbij het bovenste dek vaak open is. Bij aangenaam weer kun je zo beter de omgeving zien waar je doorheen rijdt. Een audiogids vertelt je van alles over de stad. Dat geschiedt in verschillende talen, waaronder natuurlijk Engels, maar Nederlands zit daar niet tussen.
Bij Ticketbar San Francisco kun je de tickets voor de hop-on-hop-off toeristenbus vooraf via internet reserveren. Je krijgt dankzij de korting een extra aantrekkelijk tarief. Onze tip is om de iets duurdere 48-uurs tickets te kopen in plaats van een 24-uurs ticket. Je kunt in dat geval niet alleen 2 dagen in plaats van 1 dag gebruik gebruik maken van de hop-on-hop-off bussen, maar je kunt ook meerijden met de speciale avondtour die je een prachtig uitzicht op nachtelijk San Francisco biedt.
Ontdek San Francisco op de fiets
Omdat het vaak goed weer is in San Francisco en het een fietsvriendelijke stad is, is een fietstocht een prima manier om de stad te verkennen. Als je de Golden Gate fietstocht doet dan ligt de focus vooral op de Golden Gate Bridge en het noorden van San Francisco. Onder begeleiding van een ervaren gids fiets je naar de Golden Gate Bridge en ga je met de fiets zelf over deze iconisch brug fietsen. Je komt dan uit in Sausalito. Van daaruit kun je met de veerboot terug naar San Francisco om vervolgens de rest van de stad te verkennen. Je kunt de Golden Gate Fietstocht hier reserveren. Doe dat tijdig, want vol=vol!
Winkelen
San Francisco is een prima stad om te winkelen. De prijzen zijn vaak niet veel lager dan wat je in Europese steden aantreft. Amerikaanse kledingmerken kunnen wel een stukje goedkoper zijn dan wat je bij ons betaalt. Natuurlijk heeft de actuele dollarkoers ook veel invloed. Bij een zwakke dollar zijn de prijzen voor ons interessanter dan wanneer de dollar vrij sterk ten opzichte van de euro staat. Voor redelijk wat mensen is de prijs niet doorslaggevend om in San Francisco te winkelen. De grote kracht van het winkelaanbod hier is dat je naast de grote bekende ketens ook nog veel winkels aantreft die een totaal eigen gezicht en aanbod hebben. Leuke boetiekjes, aantrekkelijke geschenkenwinkels, leuke boekenwinkels om te neuzen tussen een groot aanbod aan bijzondere boeken en winkels met kunst of curiosa…. je vindt het allemaal in San Francisco.
Goedkope aanbiedingen vind je onder andere in Chinatown. Voor de luxe kledingmerken moet je vooral rondom Union Square zijn. Houd er rekening mee dat de prijzen altijd exclusief sales tax zijn. In het geval van San Francisco bedraagt die 8,25%. Wil je de beste aanbiedingen hebben? Dan kun je het beste tijdens Black Friday gaan winkelen in San Francisco.
San Francisco met kinderen
Voor kinderen is San Francisco absoluut een leuke bestemming. De sfeer van de stad is prima om met kids te vertoeven. Met name Fisherman’s Wharf maar ook Golden Gate Park zijn prima plekken om met kinderen naartoe te gaan. Daarnaast zijn er nog verschillende attracties die geschikt zijn voor kinderen van alle leeftijden. Iets wat het bij veel kinderen goed doet is het Aquarium of the Bay waar je haaien, vissen en andere waterdieren kunt bewonderen. Het Exploratorium is een museum over wetenschap, kunst en menselijke waarneming. De verschillende proeven en opstellingen laten jong en oud op leuke wijze leren over allerlei dingen. Een dierentuin doet het altijd goed, dus de San Francisco Zoo is altijd een leuk uitje. Deze dierentuin ligt wel buiten het toeristische gebied. Je loopt er dus niet zomaar even naartoe.
Eten en drinken
In San Francisco kun je vrij gevarieerd eten. Natuurlijk is hier de standaard Amerikaanse keuken volop vertegenwoordigd waarbij het aantal calorieën vaak aan de hoge kant is. Je ziet dat vooral op plekken waar veel toeristen komen zoals in Fisherman’s Wharf. Hamburgers (soms drie burgers op één broodje), ribs, steak, pulled pork en allerlei gefrituurde producten zoals friet en uienringen domineren de menukaarten van dit soort plekken. San Francisco is echter ook een stad waar verantwoord en biologisch eten erg hoog gewaardeerd wordt. Er is geen andere stad in de Verenigde Staten waar je zo goed kunt eten als in San Francisco. Wat je wel merkt is dat het verloop van restaurants groot is. Zo snel als nieuwe restaurants openen, zo gemakkelijk verdwijnen andere restaurants meer. Het ene moment ben je als restaurant ‘hot’, een paar maanden later ben je ‘not’, Als je ergens een goede recensie leest over een horecagelegenheid in San Francisco, check dan wel of ze nog bestaan voor je er naartoe gaat. Voor de populaire en betere plekken kun je sowieso het beste vooraf even reserveren. Op die manier weet je zeker dat je plek hebt.
Wil je weten welke nieuwe eetgelegenheden geopend zijn in San Francisco? Doe dan net als de locals en bezoek het blog 7×7. De naam verwijst naar de oppervlakte van San Francisco (7 bij 7 mijl). Het gaat niet alleen over eten en restaurants, maar je kunt er goede artikelen lezen over de nieuwe culinaire hotspots in San Francisco.
Buitenlandse keukens zijn ook volop vertegenwoordigd in San Francisco. Mede door Chinatown is er een redelijk groot aanbod aan Chinese en andere Aziatische restaurants. Japans en dan met name sushi is ook erg populair hier. Het verschil in kwaliteit kan wel groot zijn. Naast de Aziatische keuken zijn mediterrane invloeden duidelijk zichtbaar in de restaurants van San Francisco. Italiaanse restaurants en Italiaanse gerechten binnen de andere restaurants zijn alom vertegenwoordigd in deze stad.
Fisherman’s Wharf staat bekend vanwege vis, krab en mosselsoep. Niet gek natuurlijk voor een gebied dat van oorsprong een vissershaven is. De specialiteit is de ‘Dungeness crab’. De officiële naam is Metacarcinus magister. Deze krabsoort komt alleen voor langs de westelijke wateren van Noord-Amerika en is dus een echte streekspecialiteit. Deze krab wordt op heel veel verschillende manieren geserveerd. Ook iets wat je veel ziet is mosselsoep. Deze romige soep wordt niet alleen in restaurants geserveerd maar ook op straat verkocht. Dé manier om ‘clam chowder’ te eten is in een broodkom die gemaakt is van zuurdesembrood.
In San Francisco kun je allerlei soorten dranken en frisdranken kopen. Als je een wijnliefhebber bent moet je natuurlijk de uitstekende Californische wijnen uitproberen die uit de directe omgeving van San Francisco komen. Omdat de inkoopprijs van de wijnen niet laag ligt betaal je ook in de restaurants geen budgetbedragen voor een fles of glas wijn. Ook bier is helemaal ‘in’ in San Francisco. Naast een selectie van Amerikaanse en internationale bieren (Corona en Heineken doen het goed) kun je ook uitstekende lokale bieren drinken. Sommige merken zijn inmiddels al wat groter en komen uit de staat California, maar er zijn ook een aantal kleine microbrouwerijen actief in San Francisco waar menig bierliefhebber vrolijk van wordt.
Als je water zonder koolzuur wilt drinken dan kun je vrijwel in ieder restaurant gratis kraanwater (’tap water’) bestellen. Soms krijg je het automatisch al, soms moet je er om vragen. Ze staan er in een restaurant niet van te kijken als je naast het gratis kraanwater geen ander drankje bestelt. Voel je daartoe dus niet verplicht.
Als je uit gaat eten in San Francisco houdt dan de volgende regels in de gaten:
– Je gaat niet zomaar zelf een tafel uitzoeken. Wacht bij de entree totdat de gastvrouw of gastheer je een tafel toewijst.
– Zeker in de wat betere restaurants is het ongepast om in korte broek aan tafel te gaan (voor de heren). In de upscale restaurants is een formele kledingkeuze eigenlijk niet meer dan normaal.
– De prijzen op de menukaart zijn altijd zonder belasting en fooi. Fooi dient hier vooral als bedieningsgeld en is daarom eigenlijk verplicht. Het minimale percentage aan fooi is 15%, maar fooien van 18 tot 20% zijn tegenwoordig meer gebruikelijk.