Musea in San Francisco

Voor museumliefhebbers heeft San Francisco een interessant en gevarieerd museumaanbod. Omdat musea in de Verenigde Staten normaal gesproken niet door het rijk gesubsidieerd worden liggen de entreeprijzen vaak wat hoger dan wat je in Nederland gewend bent. Sommige musea bieden de eerste dinsdag of woensdag van de maand gratis entree. Dat bespaart in ieder geval geld. Op maandag zijn redelijk wat musea gesloten, hoewel sommige musea andere dagen als rustdag hanteren. Met een Go San Francisco Card kun je redelijk wat interessante musea en attracties in San Francisco gratis bezoeken.

Op deze pagina vind je informatie over de belangrijkste musea die San Francisco telt.
San Francisco Museum of Modern Art

Het vijf verdiepingen tellende San Francisco Museum of Modern Art (SFMOMA) heeft een excellente collectie kunst in huis. Het merendeel is afkomstig uit de twintigste eeuw. Het SFMOMA museum probeert de aanwezige kunst op meerdere manieren in contact te brengen met de bezoekers die vanuit de hele wereld hier aanwezig zijn. Ook foto, mediakunst, architectuur en film worden in dit museum een warm hart toegedragen. Het gebouw waarin het San Francisco Museum of Modern Art is gevestigd, werd ontworpen door de Zwitserse architect Mario Botta. In het jaar 1995 werden de deuren van het nieuwe onderkomen op feestelijke wijze geopend. Op deze dag bestond het SFMOMA museum precies zestig jaar.

Meer info over het San Francisco Museum of Modern Art

Asian Art Museum

In een voormalig bibliotheek gebouw aan de Larkin Street, kun je tegenwoordig genieten van Aziatische kunst en de cultuur. Het Asian Art Museum heeft sinds de opening in …… een behoorlijk indrukwekkende collectie weten te verzamelen. Om de interactie met de bezoekers te stimuleren, heeft het Asian Art Museum regelmatig leuke activiteiten op het programma staan. Zo komen er bijvoorbeeld eens per maand lokale kunstenaars en andere creativelingen samen bij de ‘Artist Drawing Club’. Op deze manier stimuleert het museum om tot nieuwe uitwisselingsprojecten, interactie en ervaringen te komen die de bezoekers met elkaar kunnen delen. De collectie van het Asian Art Museum in San Francisco bestaat onder ander uit sculpturen, keramiek, schilderijen, houtsnijwerk, een uitgebreide bibliotheek en een replica van een Japans theehuis.

Meer info over het Asian Art Museum

M.H. de Young Museum

Aan de Hagiwara Tea Garden Drive bevindt zich een donkerbruin gebouw, die sinds de opening in 2005 bekend staat als ‘The Young’. Bezoekers komen vooral naar het M.H. de Young Museum om er prachtige Amerikaanse kunst te bewonderen. Je treft er ondermeer sculpturen, schilderijen, kleding, grafische kunst, keramiek en fotografie van tussen de zeventiende en twintigste eeuw. Hierin is ook de collectie met Afrikaanse en Oceanische kunst meegenomen. Verschillende culturen en belangrijke episodes uit de geschiedenis komen hiermee op gepaste wijze zorgvuldig in beeld.

Meer info over het M.H. de Young Museum

M.H. de Young Museum

Ripley's Believe It or Not!

Voor een dosis spanning, plezier en sensatie ben je in Ripley’s Believe It or Not!  aan het juiste adres. Alles wordt hier in het werk gesteld om je te laten verwonderen en misschien zelfs om je aan het twijfelen te krijgen. De gekke wereld van Ripley’s Believe It or Not! is een leuke belevenis voor het hele gezin.

Meer info over Ripley’s Believe It or Not!

Exploratorium

Eén van de meest populaire musea in San Francisco is het Exploratorium. Dit wetenschapsmuseum is gelegen in het noordoosten van de stad aan de Embarcadero weg bij Pier 15. Jong en oud kan zich in het Exploratorium te buiten gaan aan experimenten, onderzoeken en ontdekkingen. Het interactieve museum heeft verschillende categorieën waarmee je als onderzoeker aan de slag kunt. Denk hierbij aan eten & koken, energie, kunst, cultuur, het menselijke lichaam, wiskunde, licht, warmte & temperatuur, water, de aarde, tijd en optisch bedrog. En zo is er nog heel veel meer te ontdekken, te doen en vooral te beleven.

Meer info over het Exploratorium

Contemporary Jewish Museum

Op moderne wijze probeert het Contemporary Jewish Museum van San Francisco de cultuur en beleving van het Joodse geloof uit te leggen en te onderhouden. Het CJM museum werd al in 1984 opgericht en verhuisde omstreeks 2008 naar de huidige locatie aan Mission Street. De aanpassing van het historische gebouw naar het huidige en moderne gebouw gebeurde onder leiding van Daniel Libeskind, een bekende Pools-Joodse architect die in de Verenigde Staten woont. Doordat het museum geen vast collectie heeft, is er regelmatig iets nieuws te ontdekken. Met het wisselen van de collectie staat echter altijd de visie om te onderwijzen, uit te dagen en te inspireren centraal. Daarnaast wordt er ook ruimte gemaakt voor muziek, een debat en/of het vertonen van een film. Op website van het Contemporary Jewish Museum vindt je meer actuele informatie.

Meer info over het Contemporary Jewish Museum

Contemporary Jewish Museum

The Walt Disney Family Museum

Vooral de jongsten onder ons kunnen een bezoek aan The Walt Disney Family Museum in San Francisco enorm waarderen. Veel van hun idolen worden immers in dit museum vertegenwoordigd. Maar ook voor de ouders is dit museum een aanrader. The Walt Disney Family Museum is gevestigd aan de Montgomery Street in the Presidio. Je kunt er onder andere meer te weten komen over de oprichter Walt Disney, het ontstaan van Mickey Mouse, experimenten beleven met geluid en beeld, het ontwerpen van nieuwe Disney figuren en hoe dat tot stand komt en tot slot het dromen over en uiteindelijk realiseren van Disneyland. Alle geheimen rondom Disney komen uitgebreid aan bod.

Madame Tussauds San Francisco

Het bekende Madame Tussauds van San Francisco is niet heel veel anders dan die je in andere grote steden tegenkomt. Ook hier bij Madame Tussauds in San Francisco kun je allerlei beroemdheden uit de muziek- en filmindustrie, wereldleiders, sporters en andere personen uit de entertainment industrie van dichtbij bewonderen. De levensechte wassen beelden zijn vaak niet van echt te onderscheiden. Je kunt je wel voorstellen hoeveel selfies hier dagelijks worden gemaakt.

Meer info over Madame Tussauds San Francisco

Madame Tussauds San Francisco

California Palace of the Legion of Honor

Het ‘s avonds prachtig uitgelichte California Palace of the Legion of Honor, is onderdeel van het Fine Arts Museum of San Francisco. Dit prachtige bouwwerk werd aan de stad geschonken door Alma de Bretteville Spreckels, ook wel bekend als ‘Big Alma’ en vrouw van zakenman Adolph B. Spreckels. California Palace of the Legion of Honor is een replica geworden van het Franse Paviljoen, zoals die in een houten gedaante aanwezig was tijdens de ‘Panama-Pacific International Expositie’ die omstreeks 1915 gehouden werd in San Francisco. In 1921 ging het bouwproject in het Lincoln Park van start en uiteindelijk opende het kunstmuseum California Palace of the Legion of Honor de deuren in 1924. Vandaag kun je in het museum genieten van uiteenlopende Europese kunst. De grootste collectie is echter afkomstig uit Frankrijk. Onder bekende namen tref je kunstenaars als Rubens, Rodin, Monet, Picasso, El Greco en Renoir.

Meer info over het California Palace of the Legion of Honor

California Academy of Sciences

Het natuurwetenschappelijk museum van San Francisco is gelegen in een fraai aangelegde tuin. Ook het gebouw bestaat deels uit natuurlijke materialen en zonnepanelen, waardoor het erg mooi in de omgeving past. Het California Academy of Scienes museum heeft een collectie die voornamelijk uit miljoenen natuurlijke specimen bestaat, die een duidelijk beeld van de werkelijkheid schetsen. Zo zijn er een planetarium, aquaria en verschillende natuurhistorische tentoonstellingen. Er is ook een watertank waarin een Filipijns koraalrif wordt nagebootst, een simulator waarin je een aardbeving kunt ervaren, er zijn geraamtes van dinosaurussen, verschillende levende dieren en je kunt er wandelen in een tropisch regenwoud. Ontdekken en beleven zijn dan ook uitstekende uitgangspunten voor een bezoek aan dit boeiende museum van San Francisco.

Meer info over de California Academy of Sciences

California Academy of Sciences