Bezienswaardigheden in San Francisco

Als je naar San Francisco gaat dan hoef je je geen moment te vervelen. In de stad is altijd wel wat te zien of te doen. Zo telt San Francisco meer dan tweehonderd beschermde historische gebouwen, kun je wandelen in parken die de grootte van tientallen voetbalvelden hebben, is het een heerlijke stad om te fietsen, zijn er geweldige musea om te bezoeken en kun je heerlijk rondstruinen in prachtige wijken zoals Chinatown en Fisherman’s Wharf. En dan hebben we het nog niet over de vele evenementen en festivals die er in de stad gehouden worden. Op deze pagina hebben we dan ook een kleine selectie gemaakt van bezienswaardigheden waarvan wij denken dat die de moeite van het bezoeken waard zijn. Mocht je nog meer tijd over hebben of iets specifieks willen doen dan zijn er voldoende goede San Francisco gidsen (zowel online of geprint) die je op weg kunnen helpen.

Regel je tickets en tours

Dankzij gespecialiseerde bedrijven zoals GetYourGuide en Tiqets kun je entreetickets, tours en activiteiten in San Francisco bekijken en reserveren. Zo ben jij zeker van jouw plaatsje tijdens je vakantie in San Francisco.

✅ gegarandeerde toegang / deelname
🎟️ skip-the-line tickets
📷 unieke ervaringen in San Francisco
💳 te reserveren zonder creditcard

entreetickets, activiteiten en tours in San Francisco via Tiqets

entreetickets, activiteiten en tours in San Francisco via GetYourGuide

Chinatown

Zoals het eigenlijk elke grote stad betaamt, heeft ook San Francisco zijn eigen Chinatown. De grote stroom aan Chinese immigranten kwam al aan het eind van de achttiende eeuw op gang. Maar vooral tijdens de tweede helft van de negentiende eeuw is het aantal fors opgelopen. Veel Chinese immigranten kwamen naar San Francisco om te zoeken naar een baan. Veel van hen werkten mee aan de aanleg van de Central Pacific Railroad. In San Francisco bevindt Chinatown zich in het oosten van de stad, tussen Nob Hill en het Financial District. De ingang van Chinatown aan de Grant Avenue, wordt gekenmerkt door de Chinese poort “Dragon Gate”. Dit meest exotische deel van de stad San Francisco is behoorlijk levendig te noemen. Met name Stockton Street, Grant Avenue, Sacramento Street en Portsmouth Square zijn de meest populaire plekken om te bezoeken in Chinatown. Je treft er voornamelijk veel Chinese winkels, kruiden, sieraden, Chinese architectuur en natuurlijk heel veel Chinese restaurants.

Meer info over Chinatown

Chinatown

Golden Gate Park

Het meest geliefde park van San Francisco is Golden Gate Park. Veel mensen vergelijken het graag met Central Park in New York. Qua vorm klopt dit zeker, maar dit park van San Francisco is nog groter. Golden Gate Park biedt behalve veel natuur, rust en ruimte ook veel cultuur en uitdaging. In het park is namelijk het bijzonder leuke wetenschapsmuseum ‘California Academy of Scienes’, een oude windmolen en de San Francisco Botanical Garden te bezoeken. Ook het prachtig vormgegeven kunstmuseum ‘De Young Museum’ is een bezoekje waard.

Bij het gebouw ‘Music Concourse’ worden regelmatig evenementen georganiseerd met muziek en eten. En in en rondom de Conservatory of Flowers zijn vaak prachtige tentoonstellingen met kleurrijke bloemen en planten te bewonderen. De initiatiefnemer en opzichter van het Golden Gate Park ‘John McLaren’ is vereeuwigd met een bronzen beeltenis op het eilandje Rhododendron. Het Golden Gate Park is een park die veelvuldig wordt gebruikt om er te spelen, sporten, picknicken, zwemmen of gewoon om gezellig met vrienden af te spreken.

Meer info over Golden Gate Park

Alcatraz

Het eiland Alcatraz werd wereldberoemd, omdat het de plaats werd waar de meest beruchte Amerikaanse gangster Al Capone vanaf 1934 zijn straf uit moest zitten. Alcatraz stond destijds bekend als zwaar bewaakte gevangen met weinig tot geen mogelijkheden tot contact met de buitenwereld. Het eiland Alcatraz, wat ook wel bekend staat als ‘the Rock’, werd oorspronkelijk omstreeks 1775 ontdekt door de Spanjaard Juan Manuel de Ayala. Vanaf de tweede helft van de negentiende eeuw en de eerste jaren van de twintigste eeuw, was het eiland voornamelijk in gebruik door militairen. Het militaire fort werd uiteindelijk ingezet als militaire gevangenis en later als federale gevangenis. Officieel is het niemand gelukt om te ontsnappen uit deze gevangenis. Of het staat in ieder geval ter discussie. Frank Morris en twee medegevangenen zouden zijn ontsnapt, maar niemand heeft nog ooit van hen vernomen. Uiteindelijk werd hier de film ‘Escape from Alcatraz’ over gemaakt.

Sinds 1963 worden er niet langer personen gevangen gehouden en sloot de gevangenis zijn deuren. Inmiddels behoort het eiland Alcatraz tot één van de nationale parken in de Verenigde Staten. Sinds 1973 kunnen bezoekers zelf het eiland ontdekken, de vogelkolonies bewonderen, de gevangenis van binnen bezoeken of een tocht afleggen naar de oude vuurtoren. Ook het uitzicht vanaf het eiland op San Francisco is bijzonder fraai.

Meer info over Alcatraz

Alcatraz

Fisherman's Wharf

Oude havengebieden of oude zeelieden buurten worden tegenwoordig steeds vaker omgetoverd tot moderne toeristische attracties. In veel steden worden deze gebieden vaak aangeduid als Fisherman’s Wharf. Zo ook in San Francisco. De Fisherman’s Wharf van San Francisco vind je aan de oostelijke zijde van de stad. Het is onderdeel van de ‘San Francisco Maritime National Historical Park’. De pieren hebben allen een nummer, wat het gemakkelijk maakt als adres.

De Fisherman’s Wharf van San Francisco leent zich uitzonderlijk goed voor het bezoeken van een goed visrestaurant, gezellig cafe, leuke winkels, een museum en vooral om er de Californische zeeleeuwen te zien luieren. Vooral in de ochtend en avond zijn de zeehonden en zeeleeuwen veelvuldig aanwezig om er te rusten. Ze verkiezen hier graag Pier 39 om te luieren op de houten vlonders. Andere leuke bezienswaardigheden in Fisherman’s Wharf zijn Hyde Street Pier, Dungeness Crab House, North Point Shopping Center, 7D Experience, Aquarium of the Bay, Pier 45 National Liberty Ship Memorial en voor de liefhebbers het maken van een leuke boottocht.

Meer info over Fisherman’s Wharf

Fisherman's Wharf

Union Square

Het meest levendige deel in het centrum van San Francisco bevindt zich op en rondom Union Square. Dit ruim bemeten plein met aan de rand veel palmbomen, werd halverwege de negentiende eeuw aangelegd. Het werd vernoemd naar een gebeurtenis tijdens de burgeroorlog waarin de noordelijke staten de ‘Union’ vormden. Hier op dit plein vonden destijds vaak demonstraties plaats. De dertig meter hoge zuil met daarop een koperen beeld is een herinnering aan de overwinning van admiraal Deweys tijdens de Amerikaans-Spaanse oorlog in 1898. In de omgeving van Union Square bevindt zich het theater district, zijn er leuke shopping malls, goede hotels en vele kunstgaleries te ontdekken. Tijdens de wintermaanden wordt er hier op Union Square een grote schaatsbaan gecreëerd en staat er daarnaast een prachtig verlichte kerstboom.

Union Square

Kabeltrams van San Francisco

Andrew Smith Hallidie was ooit getuige van een verschrikkelijk ongeluk, waarbij vijf paarden werden geplet door hun kar met zware vracht. Hierop besloot hij dat er een manier moet worden gevonden om zware vrachten op en vanaf de heuvels in San Francisco te kunnen vervoeren zonder het gevaar van glibberige straten. Zijn ervaringen met staaldraad in mijnen wist hij kort daarop om te buigen tot ideeën voor het maken van een met kabel en op een spoor gedreven kar. Zijn eerste uitvinding hierin werd uitgewerkt en uiteindelijk getest in 1873. Enkele jaren later was zijn idee een feit.

Een ritje met de historische kabeltram van San Francisco mag eigenlijk niet ontbreken tijdens je bezoek. De kabeltram is een historische nog met de hand bediende tram die nog drie routes aflegt. De Powell-Mason lijn begint bij de Powell Market en brengt je naar Nob Hill en Bay Street bij Fisherman’s Wharf. De Powell-Hyde lijn brengt je van de Powell Market naar Nob Hill en Russian Hill naar Aquatic Park bij Ghiradelli Square. De derde route is de California Steet lijn. Deze rijdt van oost naar west in het Financiële District, dwars door Chinatown en Nob Hill. Hij eindigt bij Van Ness Avenue.

Meer info over de kabeltrams van San Francisco

Kabeltrams van San Francisco

Ferry Building

In de voormalige vertrekhal van het Ferry gebouw, kun je tegenwoordig heel goed winkelen en eten. Het gebouw is namelijk in gebruik als ‘The Ferry Plaza Farmers Market’ met daarin een foodmarket, winkelcentrum en markthal. Met name op zaterdag staan hier de beste chef koks uit de regio samen met de beste boeren hun koopwaar aan te prijzen. Je treft er dan ook veelal lokale producten en verse gerechten. Behalve verse producten tref je in The Ferry Plaza Farmers Market ook boeken, keramiek, kunst. olijfolie, wijnen, kookspullen, bloemen en planten.

Meer info over de Ferry Building Marketplace

Ferry Building

Twin Peaks

Behalve een bekende televisie serie, zijn Twin Peaks ook twee bekende heuvels in San Francisco. De officiële namen voor de kenmerkende Twin Peaks luiden: North Peak en South Peak. Maar Eureka en Noe komt ook wel voor. De toppen van de Twin Peaks, met name North Peak, worden veelal bezocht om van het uitzicht over de stad te kunnen genieten. Verder is er namelijk weinig te beleven. Mount Davidson is het hoogste natuurlijke punt in San Francisco. Deze berg is namelijk ruim 280 meter hoog.

San Francisco Zoo

De oorsprong van de San Francisco Zoo ligt in het begin van de negentiende eeuw. Destijds stond het bekend als Woodwars’ Gardens en was het gelegen in het Mission District. Vanwege bouwprojecten moest er plaats gemaakt worden en omstreeks 1890 werden de deuren gesloten. De ontwikkeling voor een dierentuin stond niet stil, want in 1929 gingen opnieuw de deuren open onder de naam The Herbert Fleishhacker Zoo. Inmiddels gaat de dierentuin verder onder de naam San Francisco Zoo en is het niet meer weg te denken uit de stad. De dierentuin heeft een prachtig onderkomen in het noordwesten van de stad, net boven Lake Merced Park en direct aan de Stille Oceaan. Het dierenrijk is heel divers en leeft in een prachtige omgeving. Elke dag heeft de dierentuin een gevulde agenda met allerlei boeiende voorstellingen, voedertijden en andere gebeurtenissen.

Meer info over de San Francisco Zoo

Sausalito

In het verlengde van de Golden Gate Bridge en Golden Gate National Recreation Area bevindt zich het sfeervolle voormalige vissersstadje Sausalito. Deze plaats wordt vooral bezocht door toeristen en artistieke Amerikanen die er een huis of woonboot bezitten. De hoeveelheid woonboten is opvallend in ieder geval. En ook het uiterlijk van sommige. De sfeer is er in ieder geval erg relaxed en gemoedelijk. Vanuit San Francisco varen er dagelijks ferry’s naar Sausalito. Maar ook per fiets is dit een bijzonder leuke tocht om af te leggen.

Sausalito

Palace of Fine Arts

Aan de Lyon Street in het Marina Disctrict van San Francisco, tref je een in Beaux-Arts stijl opgetrokken bouwwerk uit 1965. Sinds 2013 is hier het Palace of Fine Arts Theatre gevestigd. Palace of Fine Arts trekt jaarlijks duizenden bezoekers naar deze bijzonder fraaie plek in San Francisco, om er te genieten van uitmuntende voorstellingen en daarnaast het prachtige bouwwerk waarin het theater gevestigd is. De vijver voor het paleis maakt het plaatje helemaal compleet. Hoewel de naam doet vermoeden dat we het over een paleis hebben met schone kunst, is de waarheid geheel anders. Het paleis is niet meer dan een kopie van een tentoonstellingsgebouw zoals dat in San Francisco stond tijdens de Panama-Pacific Exhebition. En de schone kunsten worden er op het toneel getoond.

Meer info over het Palace of Fine Arts

Palace of Fine Arts

Painted Ladies

Misschien is de Steiner Street in San Francisco wel de meest bekende straat van de stad. In ieder geval de meest gefotografeerde straat. Hier staan namelijk een rij in pastel gekleurde woningen die bekend staan als de ‘Painted Ladies’. Deze in Victoriaanse stijl opgetrokken huizen zijn dan ook regelmatig in films en series terug te zien. De naam ‘Painted Ladies’ werd gegeven door het schrijversduo Elizabeth Pomada en Michael Lasen, op het moment dat zij het gelijknamige boek schreven in 1978. De ‘Painted Ladies’ in San Francisco werden tussen 1892 en 1896 gebouwd. De pastelkleuren zijn van een veel later tijdstip. Het ontwerp van de woningen staat op naam van de architect Matthew Kavanaugh, die zelf het huis op nummer 722 bewoonde. De Steiner Street ligt op steenworp afstand van het park Alamo Square.

Painted Ladies

Coit Tower

Op de ruim tachtig meter hoge Telegraph Hill bevindt zich sinds 1934 de in art deco stijl opgetrokken Coit Tower. De toren werd ter ere van de vrijwillige brandweer gebouwd, maar het was tevens bedoeld als fraai vormgegeven uitkijktoren. De voormalige naam van de toren ‘Lillian Coit Memorial Tower’ is een duidelijke verwijzing naar de dame die na haar overlijden veel geld naliet om daarmee de stad te verfraaien. Vanaf het Coit Tower platform heb je een schitterend panoramisch uitzicht over de stad. In de de toren zijn verschillende muurschilderingen te bewonderen die een scène uit het leven in San Francisco vertolken zoals zich dat omstreeks 1930 afspeelde. Rondom de toren kun je genieten van het groene Pioneer Park.

Coit Tower

Aquarium of the Bay

In de Fisherman’s Wharf van San Francisco is genoeg te beleven. Aan Pier 39 kun je bijvoorbeeld een bezoek brengen aan het Aquarium van San Francisco. Deze Aquarium of the Bay laat je op sfeervolle wijze kennismaken met het maritiem leven onder de zeespiegel. Zo kun je er haaien van heel dichtbij bewonderen, meedoen aan verschillende leerzame activiteiten, wandelen door een onderwatertunnel en misschien zelfs wat vissen en zeesterren aanraken. Een bijzonder leuk uitje voor jong en oud.

Meer info over Aquarium of the Bay

Japanese Tea Garden

In het Golden Gate Park kun je behalve een museum ook de Japanse Tea Garden bezoeken. Het is de oudste openbare Japanse tuin van de Verenigde Staten. Het werd aangelegd in 1894, toen het onderdeel was van de California Midwinter International Exposition. Bezoekers kunnen hier in alle rust de natuurlijke schoonheid en harmonie binnen de Japanse tuin ontdekken. De Japanse Tea Garden van San Francisco is een soort replica van een Japans dorpje. Het heeft dan ook pagodes, stenen lantarens, Japanse planten en bloemen, bruggen, koi karpers in de vijvers en een origineel theehuis.

Meer info over de Japanese Tea Garden

Japanese Tea Garden

Transamerica Pyramid

Liefhebbers van strak vormgegeven architectuur komen ook aardig aan hun trekken in San Francisco. De Transamerica Pyramid is een prachtig voorbeeld voor de moderne kant van de stad. Dit ruim twee-honderd-zestig meter tellend bouwwerk werd gebouwd in 1969 naar een ontwerp van de Amerikaanse architect William Leonard Pereira. De vormgeving was zeker gezien die tijd behoorlijk vooruitstrevend. Maar dat waren veel van de projecten die door Pereira werden ontworpen. Andere bijzondere bouwwerken die van zijn hand kwamen zijn de Geisel Library in San Diego, Theme Building in Los Angeles en Los Angeles County Museum of Art.

De Transamerica Pyramid aan de Montgomery Street was sinds de realisatie de hoogste wolkenkrabber en tevens een symbool van San Francisco. In september 2016 heeft de Salesforce Tower de Transamerica Pyramid ingehaald.

Transamerica Pyramid

Golden Gate Bridge

Het meest bekende en gefotografeerde kenmerk van de stad San Francisco is de Golden Gate Bridge. Deze niet goud maar rood gekleurde brug prijkt dan ook op menig vakantie kiekje. Echter, voor een goede foto moet je ook geluk hebben. De mist in San Francisco belemmert meer dan eens het zicht op de prachtige brug. De Golden Gate Bridge is een hangbrug die werd gebouwd tussen 1933 en 1937. De naam ‘Golden Gate’ is afkomstig van de gelijknamige zeestraat waarover de brug gespannen is. De Amerikaanse ingenieur Joseph B. Strauss kreeg de eer toebedeelt om de inmiddels wereldberoemde brug te ontwerpen. Hierbij werd hij ondersteund door Charles Alton Ellis, Clifford Paine en Irving Foster Morrow. Men had nooit gedacht dat het hen zou lukken, aangezien de stroming er bijzonder sterk is en de wind er regelmatig voor behoorlijk veel spektakel zorgt.

Inmiddels is de brug al heel wat jaren succesvol in gebruik en spreekt men zelfs van ‘één van de zeven moderne wereldwonderen’. Sinds de Golden Gate Bridge in gebruik is, hoeft men niet langer de ruim twintig minuten durende en soms behoorlijk ruige overtocht per boot af te leggen. Men kan nu ook per auto, bus, fiets, motor of zelfs wandelend de tien kilometer lange brug afleggen.

Meer info over de Golden Gate Bridge

Golden Gate Bridge